Enarmad Bandit – Lexikon

enarmad bandit glad logoTjenare igen! Börje Bandit här och nedan har jag sammanställt något av en supersida och lexikon över alla bra termer vi proffs slänger oss med inom världen av enarmade banditer! Det kan kännas mycket till en början, men ta de lugnt o kika igenom listan i lugn o ro.

Stöter du på ett skumt ord eller term någon gång när du lirar enarmad bandit gratis direkt här på Banditer.nu eller någon annanstans så kan du alltid återkoppla hit, kolla upp ditt ord, och direkt bli lite klokare! Ha de gott så ses vi i krokarna!

 

Basic Slots – Standardbandit eller rak bandit, är grundvarianten av en enarmad bandit. Denne består av en enda linje du kan vinna på (single payline). Om denna bandit har en jackpot är det en statisk sådan, till skillnad från progressiv.

Bet Max – Maximal insats refererar till en knapp som finns på den absoluta majoriteten av enarmade banditer. När denna används maximeras insatsen per spin som är möjlig att göra på respektive bandit. Vanligtvis resulterar denna knapptryckning i att samtliga ändringsbars värden, såsom antal mynt, myntstorlek, antal rader etcetera, maximeras. Maximal insats resulterar även i maximal vinst.

Bet One – Satsa en innebär att spelaren satsar en enhet (ett mynt eller en kredit) per spin.

Betting Units – Den mängd enheter du har på ditt saldo som går att satsa. Den enarmade banditen bestämmer värdet för de mynt du har. Samma innebörd som krediter, credits.

Big Bertha – Big Bertha är smeknamnet för de enarmade banditer som drar till sig uppmärksamheten i spelhallar etcetera. Dessa banditer är mycket större än majoriteten och har i de flesta fall ett större antal hjul.

Big Hit – Storvinsten, banditterm för att få den vinnande kombinationen och kamma hem banditens jackpot.

Bonus Feature – Bonusfunktioner finns på flertalet enarmade banditer idag. Exempel på detta kan vara wild-symboler, scatter-symboled som ger free spins eller liknande. Större varianter av bonus finns självklart också. En bonusbana där du har dina free spins eller där kan vinna en jackpot blir mer och mer vanligt förekommande på dagens onlinebanditer.

Carousel – En karusell av banditer är vanligt förekommande i spelhallar. Detta är när ett antal av liknande enarmade banditer som står i grupp.

Certified Slots – Certifierade banditer är de som spelhallar garanterar har en återbetalningsprocent mellan 98-100%. Enarmade banditer som är certifierade brukar ha en tydlig markering om detta.

Coin In / Coin Out – Detta beskriver hur många mynt, credits, som är spelade samt erhålla på en specifik maskin. Coin in är det antal mynt som har sats in i banditen och coin out är det antal mynt som spelaren har vunnit.

Coins – Mynt för enarmade banditer. Det kan handla om allt från 10 öre och uppåt. På amerikanska och engelska banditer talar an om penny, cent och dollar.

Coin Size – Myntvärde. I många banditer kan du som spelare välja hur mycket myntvärdet kan vara genom en multiplicerade Om du väljer att spela för enkronor, men att myntvärdet skall vara 2 istället för 1 kostar varje spin 2 kronor. Vinsten multipliceras i samma nivå som du multiplicerar myntvärdet.

Cold Slots – Kalla banditer. Vanlig term om en enarmad bandit som inte delat ut några stora vinster under en lång tid.

Collect – Ta hem/Ta ut. En knapp på banditer, främst fysiska sådana. Genom att trycka på denna knapp konverteras dina krediter till pengar. På en online bandit sker detta oftast per automatik, så att du har dina pengar så fort du väljer att lämna en specifik bandit.

Console Slot Machines – Dessa banditer är designade för att vara mer ergonomiska för spelaren. Skärmen riktas nedåt mot där spelaren sitter för enklare uppsikt av vinsterna. Inget att oroa sig över när man spelar på en onlinebandit.

Credits – Krediter är vad mynten i vissa banditer konverteras till. Exempelvis om du sätter in en hundralapp i en maskin kan denna konvertera till 100 eller 500 krediter.

Denomination – Valör. Valören avgör vad för slags bandit du spelar på. Banditer som kostar en krona att spela på är enkrona-valör-bandit eller one dollar denomination slot.

Doubles – Dubbel (eller trippel) kan utlösas när symboler kopplade till detta kommer upp två eller tre gånger under en spin. När detta sker dubbleras eller tripplas vinstsumman.

Fixed Value Slots – Enarmade banditer med fixerat myntvärde. Detta innebär att du som spelare in kan göra egna inställningar för hur mycket du vill sats för varje spin utan en spin kostar ett mynt/kredit.

Five Liner – En klassisk banditvariant! En Five Liner är en bandit som har tre hjul och fem linjer att vinna på. Förutom de tre horisontella linjerna innehar den även två diagonala.

Free Spin – Free spins är vanligt förekommande som en bonus på enarmade banditer. Dessa kan man få på olika sätt men ofta genomö skallade skatter-symboler. När du får free spins kan du ofta bli förflyttad till en annan ”bana” i spelet. Free Spins ges ofta ut i 10 stycken eller fler och är ibland toppade med någon slags multiplier..

Games Per Hour – Spel per timme. En ungefärlig standard är att en spelare kan spela 500 spel per timme på en standardiserad enarmad bandit med mynt. På en onlinebandit kan spel per timme variera relativt mycket mer, mycket på grund av inlägg av grafik, filmer med mera.

Hammer A Machine – Att hamra en maskin, eller bandit innebär att en spelare spelar på samma automat under en long tid. Oftast kopplat till att ha chans att ta hem den jackpot banditen innehar.

Hit and Run – Detta innebär att någon spelar på en linje med maximal insats i några få spin. Om banditen inte ger någon vinst förflyttar sig spelaren snabbt vidare till en ny bandit.

Hit Frequency – Träffrekvens värderar hur ofta en bandit generellt betalar ut någon vinst. Ju lägre värde desto bättre. Exempelvis om en enarmad bandit har träffrekvens på 3 kan man förvänta sig att den betalar ut en vinst vid 1 spin av tre, i snitt.

Hold Percentage – Det finns många ord för denna term:

RTP (Return to Player), Återbetalningsprocent, återbetalningsgrad och många andra. Hur som helst, vad den innebär är en variant av träffrekvens. Det beskriver hur stor del av dina insatser som banditen själv behåller på ett snitt över en längre tid. Om en maskin har en återbetalningsprocent på 99% erhåller alltså spelaren 99% av sina insatser. Så skulle denna sätta in 100 kronor att spela för kan man förvänta sig att få tillbaka 99 kronor medan den enarmade banditen behåller 1 krona. Detta är självfallet över ett oerhört långt tidsspektrum. Den generella återbetalningsprocenten för banditer ligger runt 95%.

Hot Slots – Heta banditer är uttrycket för de enarmade banditer som betalar ut mer eller oftare än andra.

Instant Winner – Direktvinnare, är när en jackpot betalas ut till sitt fulla värde direkt. Varianten till detta är en annuity jackpot, en jackpot som betalas ut under flera års tid.

Jackpot – Den största vinsten enarmade banditer kan betala ut

Line Bet – Vilka linjer du spelar på då du spelar på en bandit med multipla linjer. Detta antal kan skilja sig mycket. Från tre linjer upp till 1000 skall det finnas! 20-25 linjer är relativt vanligt och bland de enarmade banditer vi här på Banditer.nu har, är 243 linjer maximalt. Vissa banditer är det automatiserat på att du konstant spelar på alla linjer. På andra maskiner får du själv välja hur stort antal linjer du vill spela på. Ju fler linjer i spel, desto högre blir insatsen.

Linked Progressive Jackpot – Kopplade progressiva jackpots är när två eller flera banditer har en gemensam jackpot som konstant tickar uppåt fram till den dag då någon vinner storkovan. The Dark Knight och Mega Moolah är ett exempel på detta, då de delar på en ofta hutlöst stor jackpot.

Loose Slots – En bandit som är Loose är då den ofta ger ut vinst. Detta sätts i parallell med en annan bandit som kanske inte ger ut vinst lika ofta, vilken då är en Tight bandit.

Multi-line Bonus Slot Machine – Enarmade banditer som har många antal linjer att välja mellan. När du spelar på en online bandit idag är det nästintill standard att du spelar på en multi-line bandit men i spelhallar, framförallt förr i tiden, var en linje vanligast. Vinnande linjer, paylines, varierar väldigt mycket men 20-25 stycken är vanligt och det finns banditer med väldigt många fler än så.

Multiplier – Multiplicering av vinsten. På vissa banditer kan en vinst multipliceras under en bonus runda. Denna multiplexering kan vara exempelvis 4X alla pengar du drar in under 10 free spins eller liknande.

Near Miss – När symbolerna på hjulen landar på så vis att det är väldigt nära att en vinnande kombination betalas ut.

One Armed Bandit – Enarmad Bandit. Det ord som kommit att bli en standard för dessa slags spelautomater.

One Liner – Enarmad bandit med bara ett hjul och där det handlar om för spelaren att få tre likadana symboler i linje för att vinna.

Onesies – Engelsk slang för en spelare som konstant spelar för det lägsta myntet eller en kredit per spin. Någon som alltså konstant bara satsar absolut minimum för att ha möjlighet att spela under en längre tid.

Payback Percentage – Samma som Hold Percentage och många andra termer. Hur mycket en bandit förväntas ge tillbaka till spelaren.

Payline – Den linje som en serie symboler måste landa på för att banditen skall ge ut någon vinst.

Payout – Värdet av den vinst som enarmade banditer lämnar ut vid en vinst.

Pay Table – Vinsttabell eller utbetalningstabell. Här kan du läsa över vad olika kombinationer av olika symboler ger i form av vinst och utbetalning. I denna tabell kan du också enkelt ta del av vilka symboler som är scatter, wild, bonus med mera.

Primary Jackpot – Den primära jackpotten för en specifik bandit. Många enarmade banditer har flera jackpot på olika nivåer. De kan exempelvis heta Mini och Major där då Major är primär jackpot och den jackpot som delar ut den största summan.

Progressive Slot Machines – Progressiva banditer är de som har en jackpot som konstant växer fram till en spelare tar hem den.

Reels – Hjulen i banditen. I banditer online är dessa oftast fem som snurrar vertikalt. När hjulen stannar och respektive symboler kommer i rätt kombination betalas en vinst ut. Beroende av hur många symboler som hamnar i en vinnande följd, samt vilka symboler som faktiskt visas, är vinsten olika hög.

RNG or Random Number Generator – RNG är ett datorprogram som bestämmer hur en onlinebandit slumpvis skall dela ut olika symboler.

Scatter Pay – Banditer med scatter bonus är en funktion där specifika symboler ger vinst även om de inte står i någon ninja som som ger vinst. Scatter kan även innebära att du kommer in i en free spins bonus eller liknande. Tre skatter-symboler under samma spin resulterar nästan alltid i en bra vinst på enarmade banditer.

Second Screen Bonus – Vissa banditer har ytterligare en bana när du får bonus. Beroende på vilken bandit du spelar finns det vinnande kombinationer för att låsa upp denna bonusbana. Bonus kan exempelvis innebära ett antal free spins, ibland med multiplier, och ibland andra funktioner såsom ett bonushjul för att vinna en jackpot etcetera.

Select Lines – Den funktion där du väljer vilket antal linjer du vill spela på när du spelar på enarmade banditer med multi-lines.

Short Win – När en spelare vinner en stor jackpot trots att denne inte spelat särskilt mycket.

Slot Schedule – Detsamma som payable eller vinsttabell. Den tabell som visar hur mycket du vinner för olika symboler i olika kombinationer. Denna tabell visar även vilken bonus som går att vinna samt hur du kan få free spins.

Slot Testing – Test av en bandit går till så att någon spelar på en enarmad bandit för en stor summa för att avgöra RTP, återbetalningsprocenten och annan information. För att denna skall bli så pass korrekt som möjligt måste en spelare köra ett stort antal spins.

Slot Tournament – Turneringar bland enarmade banditer börjar bli allt större, inte minst om du spelar på en onlinebandit. Oftast går de ut på så sätt att du skall under en specifik tid spela ett lägst antal rundor på en specifik bandit. Även ofta för ett specifikt värde. Den person som vunnit mest på en bandit under denna specifika tid vinner en separat bonus.

Slot Type – Olika typer av enarmade banditer. Exempelvis finns det rak bandit där du bara spelar på en linje, progressiv bandit där de har en jackpot som konstant växer, multiline bandit där du kan spela på flera linjer och många, många flera.

Sound of Rain – Ljudet av ett Regn! När du hör ljudet av mynt som rassalar ner när du får en vinst på en fysisk enarmad bandit i en spelhall.

Spin – Tryck på knappen spin eller spela när du vill få hjulen att börja snurra. På klassisk enarmade banditer går det att dra i en spak på sidan.

Streaky Slots – Banditer som har ryktet om sig att vara heta ibland och kalla ibland. Det gäller bara att man lycka tajma in rätt stund!

Symbols – Symboler är de olika bilderna på de snurrande hjulen. På klassiska banditer bestod dessa symboler oftast av körsbär, diamanter, BAR, 7:or och några få andra symboler. I dagens 3-D grafik på onlinebanditer finns det ett nästan oändligt antal symboler.

Three Liner – Trehjuling, enarmad bandit som har tre roterande hjul. Detta tillhör numera främst de klassiska banditerna då nyare oftast har fem hjul som snurrar.

TITO : Ticket In / Ticket Out – I spelhallar får du allt som oftast nu för tiden inte ut några mynt, vilket resulterar i att du aldrig får höra ett Sound of Rain. Lite tråkigt. Hursomhelst, förmodligen kopplat till säkerhet (samt smidigheten att inte bära omkring på ett ton mynt) har de flesta spelhallar på senare tid infört att du får ett kvitto på hur mycket du vunnit. Detta kvitto kan du sätta in i en annan bandit för att spela vidare på samma pengar. När du har vunnit tillräckligt mycket pengar kan du ta med kvittot till en depå för utbetalning i pengar.

Tight Slots – Motsatsen till Loose. En bandit som generellt verkar vara svår att vinna på.

Total Bet – Den totala insatsen vid en spin på en bandit.

Two Liner – Enarmad bandit med endast två hjul. Här gäller det att få samtliga symboler på ett hjul att vara likadana. Skulle det vara samma symboler även på det andra hjulet dubbleras vinsten.

Up / Down Slot Cycle – Om en bandit är het eller kall. Då återbetalningsprocenten räknas ut över en lång tidsperiod kommer banditen att vid vissa tillfällen att betala ut mer, vid andra tillfällen mindre. Upp / Ner-cykeln beskriver perioderna under ett kortare tidsintervall.

Video Slots – Video banditer är de som inte har fysiska hjul som snurrar utan istället en datorskärm som visar de olika kombinationerna av symboler. Om du spelar en onlinebandit idag är det garanterat en sådan här.

Virtual Reel – Virtuell hjulteknologi är vad som gör det möjligt för en RNG, random number generator, att slumpmässigt välja ut symboler och kombinationer. Denna kan ställas in efter hur stor återbetalningsprocent, RTP, en spelutvecklare vill ha på en specifik bandit. Det går även att minska denna ytterligare för att möjliggöra en jackpot för somliga spel.

Well – Brunnen, är där alla mynt samlas när du spelar på en fysisk enarmad bandit. Denna blir förhoppningsfull överfull så att pengarna sprutar ner på golvet!

Wild Symbol Slots – Wild-Symboler, eller vilda symboler. Härliga symboler som är substitut för vilken annan symbol som helst åp en spin. Detta möjliggör att du enklare kan få en vinnande kombination. På en onlinebandit är det emellertid ofta så att de inte kan ersätta en Scatter eller Bonus symbol.

Zig Zag – Sick-Sack är en term för att beskriva hur olika linjer kan se ut när du spelar på en bandit som använder sig av multiline. Istället för att ha en rak linje för en vinnande kombination kan den gå sick-sack på en mäng olika sätt för att du ändå skall vinna!